Pogosta Vprašanja

Tukaj najdete najbolj pogosto zastavljena vprašanja. Če se vam porajajo še kakšna vprašanja glede življenja na jezikovnih počitnicah, ki tukaj niso navedena, nas, prosim, obvestite na berlitzkidscamps@gmail.com in jih bomo dodali.

Za več informacij o prijavi, prosimo, obiščite http://www.berlitz.si/

Kako vem, da je moj otrok varen?

Nesreče se dogajajo, vendar se le-tem lahko izognemo, če smo dobro pripravljeni, imamo izurjeno ekipo in dobro sodelujemo s hotelskimi uslužbenci. Tako smo zmeraj pripravljeni, da zagotovimo varno okolje vašemu otroku. Prosimo, oglejte si spletno povezavo ‘Varnost’ za več informacij.

Kaj narediti če ima otrok domotožje?

Domotožje ni redek pojav, ko se otroka in starše prvič loči. Četudi gre sprva za neprijeten dogodek, se je pomembno zavedati, da so jezikovne počitnice zelo pozitivna izkušnja za vašega otroka in tudi pomembna izkušnja za vse življenje.

Na jezikovnih počitnicah je mnogo raznolikih aktivnosti, ki bodo pritegnile vašega otroka, prav tako lahko vi pripomorete in omilite domotožje. Za več informacij si oglejte stran z naslovom ‘Domotožje.’

Kaj se zgodi ob slabem vremenu?

Večina aktivnosti je prilagojena vremenu in vsaka ura v dnevu je temeljito načrtovana, tako za sončne dni kot za deževne. Ne glede na vremenske razmere so otroci zmeraj zaposleni in so jim omogočene številne zabavne aktivnosti.

Kaj se zgodi, če se moj otrok poškoduje?

Vse vodje jezikovnih počitnic kot tudi vsi učitelji so opravili izobraževanje na temo prve pomoči. Če pride do lažjih poškodb, bomo urgirali s pomočjo opreme za prvo pomoč, ki jo imamo zmeraj s seboj.

V primeru resne poškodbe se pokliče dežurnega zdravnika (Kolpa) ali pa se otroka nemudoma pelje v najbližjo bolnišnico z avtomobilom ali taksijem ( starše se o tem obvesti takoj ).

Če gre za hujšo obliko poškodbe, se pokliče reševalna služba in otroka se zapelje v najbližjo bolnišnico.

Kako razdelite otroke po sobah?

V kolikor ste izrazili posebne želje, so te upoštevane že ob vašem prihodu. Strogo se držimo pravila, da fantje in punce spijo v ločenih sobah, razen če gre za posebne razmere (npr. mlajša sestra z bratom).

Otroci so po sobah razdeljeni po starosti, tako imajo več skupnih tem, lažje med seboj razumejo in navezujejo stike.

Na Pohorju so otroci razdeljeni v stanovanjih po 6–12 otrok. Na Kolpi po 2 otroka v sobi (včasih tudi 3).

Lahko moj otrok zamenja sobo in je v sobi s prijateljem?

Zmeraj se trudimo, da bi bili otroci zadovoljni, torej da. Seveda je tovrstno zamenjavo najbolje narediti prvi dan, da se izognemo komplikacijam. Najlažje pa je, če nas o vaših željah obvestite še pred pričetkom jezikovnih počitnic.

Ostaja tudi možnost, da otroci zamenjajo sobo po prvem dnevu, če so vodje in učitelji mnenja, da je to potrebno.

Kdaj lahko otroka pokličem?

V nedeljo zvečer zberemo vse mobilne telefone otrok in jih skrbno shranimo v učiteljski sobi čez noč. To ponovimo vsak dan, vse do petka popoldan. Otroci lahko imajo svoje mobilne telefone pri sebi samo za čas večerje in zvečer pred spanjem (19.30–22.00). Prosimo, imejte v mislih, da se tudi zvečer odvijajo večerne aktivnosti in da bodo otroci zaposleni.

To počnemo iz treh poglavitnih razlogov:

  1. Spodbujamo interakcijo in komunikacijo med otroki na jezikovnih počitnicah. Mobilni telefon v tem primeru pripomore zgolj k izolaciji in oddaljitvi otroka od skupine, kar ni cilj jezikovnih počitnic. Z odstranitvijo mobilnih telefonov spodbujamo otroke, da navezujejo stike in ustvarjajo nova prijateljstva.
  2. Omilimo domotožje. Cilj jezikovnih počitnic je, da se otroci spoznavajo, so v stiku s tujim jezikom in so aktivno deležni vseh aktivnosti, ki jih počitnice ponujajo. Bolj so aktivni, manj čutijo domotožje.
  3. Varnost. Veliko aktivnosti je športno obarvanih, posledično lahko hitro pride do okvare aparata ali izgube.

Zavoljo navedenih razlogov prosimo tako starše kot tudi otroke, da upoštevajo pravila in prijavnico izpolnijo popolnoma in točno.

Če želite govoriti z vašim otrok zunaj zastavljenega časa, prosimo, pokličite Berlitz ali vodjo jezikovnih počitnic. V posebnih, a redkih primerih, je možno poklicati vašega otroka izven zastavljenega časa, vendar po dogovoru z vodjo jezikovnih počitnic

Katere so pomembne telefonske številke?

Prosimo, imejte v mislih, da bo vodja jezikovnih počitnic zmeraj z vašimi otroci, razen za časa pouka (med 9.00 in 11.30), takrat so otroci z učiteljem. Vsak trenutek, ki ga vodja jezikovnih počitnic preživi na telefonu, je prav tako trenutek, ki ga ne preživi z otroci. Zato vas prosimo, da posežete po telefonu le, če je nujno potrebno. Na spletni strani lahko dnevno spremljate dogajanje na jezikovnih počitnicah in vodje so zmeraj dosegljive na elektronskem naslovu: berlitzkidscamps@gmail.com.

Vodja jezikovnih počitnic: 051 226 182

Berlitz Maribor: 02 229 4 229

Berlitz Ljubljana: 01 433 13 25

Kdaj pridemo po otroka?

Predstavitev otrok se prične v petek ob 16.00. Dolžina predstavitve je odvisna od velikosti posameznih poletnih počitnic, načeloma vsaka skupina potrebuje 10 minut.

Če bi radi prišli po otroka prej, je NUJNO potrebno, da o tem obvestite vodjo jezikovnih počitnic najkasneje v TOREK zvečer, tako lahko učitelj prilagodi program skupine za predstavitev.

Če boste zamudili, nas prav tako obvestite, da lahko uredimo varstvo za otroka, dokler ne pridete.

Kakšna so pravila glede vedenjske problematike?

Vedenjsko problematiko rešujemo s pomočjo petih korakov. Poglavitno pravilo pa je, da otroci prevzamejo odgovornost za svoja dejanja in se vedejo spoštljivo tako do sebe, vrstnikov kot tudi do učiteljev, vodij in okolja.

Bistveno je, da vsak otrok dobi možnost popraviti, kar je storil narobe. Če se vedenjske težave kljub pogovoru ponovijo, se o tem obvesti starše.

V skrajnih primerih prosimo starše, da predčasno pridejo po otroka, če smo mnenja, da otrok škoduje drugim udeležencem jezikovnih počitnic ali samemu sebi.

Kako so oblikovani razredi?

Pred začetkom jezikovnih počitnic so otroci sprva razvrščeni po starosti ali oceni. V nedeljo se odvija testiranje. Na testiranju naši usposobljeni učitelji govorijo z vsakim posameznikom, kasneje še znotraj skupine in tako točno določijo stopnjo znanja vsakega otroka in ga umestijo v primeren razred. Odločitve se sklepajo primarno glede na znanje, vsekakor se potrudimo, v primeru mlajšega otroka z izjemnim znanje tujega jezika, da je umeščen v razred z vrstniki ali razred, kjer se počuti udobno.

So učitelji usposobljeni?

Vsi učitelji so se udeležili treninga kot tudi izčrpnega programa, posebej sestavljenega za jezikovne počitnice Berlitz, da lahko poučujejo in sodelujejo na jezikovnih poitnicah. Vsi učitelji so se udeležili predavanj o poučevanju in vodenji in si prizadevajo, da najbolje poskrbijo za otroke. Učitelji, ki si želijo poučevati na jezikovnih počitnicah, opravijo še dodatne treninge, med katerimi je tudi izobraževanje na temo prva pomoč.

Koliko otrok je v razredu?

Omejitev otrok v razredu je 10. Tako se otrokom omogoči najboljše delovno okolje. V redkih primerih, za voljo težavnosti tujega jezika pri pouku, se včasih k skupini priključi še 1 ali 2 učenca.

Kakšno je razmerje vodja/učitelj in koliko otrok?

Zmeraj je eden učitelj za deset otrok, en vodja jezikovnih počitnic za petintrideset otrok. Kar pomeni ena odrasla oseba na sedem otrok.

Kaj bo moj otrok počel čez dan?

Dnevno lahko spremljate naše aktivnosti in program na spletni povezavi Življenje na kampu ali si ogledate blog, kjer bo redno objavljeno dogajanje čez dan.

Bodo otroci pridobili na znanju tujega jezika v enem tednu in koliko bo to?

Testiranje ob prvem dnevu in aktivnosti, ki sledijo, so ključni pokazatelji stopnje znanja otroka. Tako zagotovimo, da se bo vsak otrok naučil nekaj novega.

Naši materiali so ekskluzivno sestavljeni po meri za jezikovne počitnice Berlitz in s tem zagotovimo jezikovni izziv vsakemu otroku.

Naš cilj je, da vsak otrok pridobi na novem znanju in le-tega uspešno uporabi.

Vsak učenec bo v razredu, ki mu predstavlja izziv, ne pa v razredu, kjer bo nemogoče, da se dokaže. Raziskave so pokazale, da je za učenca veliko bolj smotrno poznati vsaj 30 do 50 % materiala, tako je učenec namreč samozavesten, ne pa demotiviran.

Kakšna bo prehrana?

Na jezikovnih počitnicah Berlitz se zavedamo, da je zdrava prehrana sestavni del otrokovega dneva. Zato sodelujemo s hotelskim osebjem in z njihovo pomočjo omogočamo zdrave in hranljive obroke.

Za zajtrk se otrokom ponuja ruski bife, ki zajema več vrst kosmičev, salam, kruha in sirovih izdelkov. Prav tako imajo otroci na izbiro jabolčni in pomarančni sok, jogurt, sadje in tople jedi, hrenovke, pečena jajčka.

Kosilo in večerja imata 3 vhode. Za predjed je dnevna juha, izbira treh glavnih jedi in dodatkov, solatni bife in sladica.

Za vegetarijance in alergike je prav tako poskrbljeno.

Je omogočena hrana tudi za alergike in vegetarijance?

Hotelsko osebje brez težav omogoči vegetarijanske obrokem kot tudi obroke, primerne za alergike. Zato je pomembno, da nam želje in preference, predvsem pa alergije sporočite vnaprej. Podrobno izpolnite obrazec ob prijavi na jezikovne počitnice in še enkrat opozorite vodjo jezikovnih počitnic ob prihodu.

Moj otrok nima mobilnega telefon, ga lahko pokličem na mobilni telefon vodje jezikovnih počitnic?

Seveda lahko. Le da to naredite med 19.30 in 22.00. Prosimo, imejte v mislih, da se tudi v tem času odvijajo aktivnosti. Smiselno je, da se z vodjo dogovorite za najbolj primeren čas, ko bo vaš otrok prost.

V ekstremnih primerih je sicer dovoljeno koristenje mobilnega telefona zunaj zgoraj navedenih časov, vendar to močno odsvetujemo.

Koliko denarja potrebuje moj otrok?

Hrana in pijača sta zagotovljeni, zatorej otrok skoraj ne potrebuje denarja. V bližini se nahaja majhna trgovina, kamor se enkrat ali dvakrat v času jezikovnih počitnic odpravimo po kaj majhnega kot celotna skupina. Količina kupljenih predmetov je omejena.

Predlagamo, da točno zapišete, koliko denarja ste omogočili otroku, da se ognemo zmedi in se tudi posvetujete z njim, kaj in koliko naj kupi.

Več vprašanj sledi…

Leave a comment